To Εστιατόριο
Όταν η οικογένεια Πετρίδενα ξεκινούσε το ταξίδι του εστιατορίου Ακτή το 1980, πρώτο της μέλημα ήταν να μεταφέρει τις αγνές και ξεχωριστές γεύσεις του νησιού, σμιλεμένες χρόνια στα Αστυπαλίτικα σπίτια και ταβερνεία, σε ένα ιδιαίτερο και μοναδικό περιβάλλον. Η τοποθεσία που επιλέχθηκε πραγματικά ξεχωριστή, με το εστιατόριο στην ουσία αγκιστρωμένο πάνω στο βράχο και κτισμένο σε έξι επίπεδα, με τα τρία πρώτα διαμορφωμένα σε σχεδόν ιδιωτικά μπαλκονάκια αλλά και τα έξι να προσφέρουν εκπληκτική θέα προς τη θάλασσα και τη Χώρα της Αστυπαλιάς.
Περισσότερα από 35 χρόνια μετά, ο Δημήτρης και η Άννα Πετρίδενα, συνεχίζουν με την ίδια, ελκυστική συνταγή. Το Ακτή μπαίνει στη νέα του εποχή ανακαινισμένο και φρεσκαρισμένο, με λιτή διακόσμηση με βάση τη θάλασσα και το εικονικό παραδοσιακό καΐκι και κυρίαρχο χρώμα το λευκό. Στην κουζίνα, εμπιστεύονται νέα παιδιά, το ελπιδοφόρο μέλλον της ελληνικής γαστρονομίας με έναν κοινό όμως παρανομαστή: το φρέσκο ψάρι και τα θαλασσινά. Τα προϊόντα της "Ιχθυοέσσας" Αστροπαλιάς, που τόσο απλόχερα προσφέρουν τα παρθένα νερά του νησιού.
Τα φρεσκότατα θαλασσινά συνοδεύουν τα αρωματισμένα από την αρμύρα ζυμαρικά, η ψαρόσουπα και οι κλασσικοί καλοκαιρινοί μεζέδες, παντρεμένοι με πολλά από τα τοπικά προϊόντα, όπως η χλωρή, τα πουγκιά, τοπικά παξιμάδια από τον φούρνο του νησιού, μπαχαρικά και βότανα. Και φυσικά, μια πλούσια επιλογή από ετικέτες κρασιών βρίσκονται στο κελάρι του εστιατορίου, με επιλογές κατάλληλες για κάθε περίσταση, ενώ σαφώς και δεν θα μπορούσε να λείπει ο βασιλιάς του καλοκαιριού, το αγαπημένο ουζάκι.
Με τον καιρό, ο συνεχής αγώνας για βελτιώση, η αγωνία και η αναζήτηση για την εξασφάλιση των καλύτερων πρώτων υλών καθώς και η προσεκτική επιλογή συνεργατών πάντα δικαιώνεται. Και το εστιατόριο Ακτή δικαίως θεωρείται μια από τις καλύτερες επιλογές για να δοκιμάσει κανείς αυθεντική, ποιοτική νησιώτικη κουζίνα σε ένα χώρο πραγματικά ξεχωριστό και ικανό να δημιουργήσει τις πιο αξέχαστες καλοκαιρινές αναμνήσεις.